Rouw- en verliesverwerking

Ieder mens maakt in zijn leven verlies mee. Veelal denken we bij verlies aan verlies van een dierbare. Dit afscheid is uiterst pijnlijk want het is zo vreselijk definitief.
Maar ook het verlies van lichamelijke gezondheid is heel pijnlijk en definitief.
Behalve mensen, dieren of je gezondheid kun je nog veel meer verliezen. Het verlies van moederschap/vaderschap bijvoorbeeld. Ook dat is heel ingrijpend en veranderd de verwachtingen die je had van je leven. Als je je baan verliest verlies je een stuk financiƫle zekerheid, plus misschien je gevoel voor eigenwaarde.
Verlies geeft zichtbare en onzichtbare emoties. Het komt nogal eens voor dat we juist de onzichtbare emoties onderdrukken. Dan kunnen er fysieke klachten ontstaan zoals spanning in het nek en schoudergebied, slapeloosheid of een gevoel van niet lekker in het vel zitten. Bij navraag tijdens de intake blijkt dat de client een of andere vorm van verlies heeft meegemaakt maar hier geen uiting aan heeft gegeven. Hetzij door niet weten hoe dat moet, het is ons niet geleerd of dat er geen tijd was om er bij stil te staan en ook in onze cultuur is het niet zo vanzelfsprekend om bij verlies stil te staan. Door de vele gevoelens die bij verlies naar boven komen kan het nodig zijn om daar tijd en ruimte aan te geven. Ik kan je een veilige plek bieden waar je de pijn en verdriet kunt uiten en delen.
Het komt de fysieke klacht ten goede er komt weer ruimte zowel in je lichaam als geest door te delen.